Съвети при практиката на Йога!

untitled-2
Условия: За да може да устои една сграда на времето са и необходими здрави основи. Здравите основи в Йога са Яма и Нияма. Те формират човек като хармонична личност. Без тях практикуването на асани е само гимнастика. Изисква се дисциплина,упоритост и постоянство.

Чистоплътност: Преди занимание е необходимо да изпразните пикочния мехур и червата си.

Баня: Асаните се изпълняват по-лесно след къпане. След практика е добре да не се къпете, но ако лепнете и имате горчиво-солен вкус се изкъпете след 15-20 минути. Това ще освежи тялото и ума.

Храна: Добре е заниманията да са провеждат на празен стомах. След хранене трябва да са минали поне 4 часа и тогава да се практикува, а 1 час след занимание може да се поема храна.

Време: Най-добре се практикува рано сутрин или вечер. Сутрин по-трудно се изпълняват асани, защото тялото е по-сковано,но пък ума е сврж. Вечер неговата будност отслабва, а тялото се движи по-свободно. Сутришната практика способства концентрацията и ни помага да подобрим работата си, а вечерта отстранява умората, напрежението, освежава и успокоява.

Място за практика: Не практикувай те след като сте стояли на слънце. Добре е мястото да е тихо, с чист въздух, без насекоми, върху равен под и подходяща постелка.

Облекло: Удобно. За предпочитане памучно. Или друга материя при която тялото да диша.

Предупрждения: По време на практиката не трябва да се усеща напрежение в мускулите на лицето, в ушите и очите или да се затруднява дишането.

В началото дръжте очите си отворени, а когато овладеете асаните можете да ги затваряте. Така ще сте в състояние да регулирате движенията на тялото.
Тялото да е активно, а мозъкът следва да остане пасивен, но бдителен и буден, за да сте в състояние да следите грешките които допускате.
Дишането да е само през носа. Без да задържате дъха докато сте в дадена асана.
Добре е да почивате в Шавасана за 10-15 мин. след заниманието, за да премахнете умората.
– За хора страдащи от вертиго-виене на свят или високо кръвно налягане не се препоръчва Ширшасана-стойка на глава. Може но първо се изпълнява Пашчимоттанасана, Уттанасана и Адхомукха Шванасана, следват обърнатите асани като Ширшасана и Сарвангасана, а след тях отново Пашчимоттанасана, Адхомукха Шванасана и Уттанасана.
– Всички навеждащи се напред асани за благотворни за страдащите от високо или ниско кръвно налягане.
– За страдащите от гной в ушите, отлепена ретина не се препоръчват обърнати асани.
– Не се препоръчват занимания по време на менстуралния период на жените и в никакъв случай обърнати асани.
– Бременните могат да практикуват през първите три месеца всички асани, а след това само подходящите за тях. Пранаяма може, но без кумбхака.След раждане, през първите три месеца не се правят асани,а по-късно могат да се изпълняват всички.
При погрешна практика се усеща безпокойство и неудобство. Това показва, че се върви по грешен път.
Правилния метод води до усещане за лекота, бодър ум и тяло.
Продължитената практика променя светогледа на човек, той дисциплинира себе си.
Докато се упражняват асани тялото приема различните формите на живота от най-низшите насекоми до най-съвършените създания и така научава, че във всеки диша Всемирния Дух. Той се вглежда в себе си докато практикува и чувства присъствието му.
По време на занимание телефоните да са без звук или да се оставят в съблекалните, за да не се говори по тях в часа.
Желателно е да не се закъснява за началото на часа и да не се водят разговори.